Desery

Beata Śniechowska i jej halloweenowa tarta strachu

tarta

Zyskujące popularność w Polsce Halloween to nie tylko świetna okazja do doskonałej zabawy w gronie rodziny i przyjaciół. To także doskonały moment, by przygotować specjalne danie o wyjątkowo „halloweenowym” smaku i wyglądzie. Beata Śniechowska ma doskonały pomysł na to, w jaki sposób i Ty możesz zrobić nie tylko pyszną, ale i bardzo sugestywnie wyglądającą tartę.

Ciekawe danie z kilku podstawowych składników

Danie, które poleca Beata Śniechowska, wymaga raczej podstawowych składników. Wystarczą dowolne grzyby (odpowiednie będą np. kurki lub rydze), śliwki oraz dynia. Do przyrządzenia potrawy możesz wykorzystać każdy rodzaj dyni, choć najłatwiejsza do gotowania jest dynia z gatunku hokkaido. Dla urozmaicenia smaku, jednym z elementów sosu do tarty będzie ketchup.

Beata Śniechowska nie boi się duchów!

Potrawę zacznij od przygotowania samej tarty. To naprawdę proste: do wypieczenia tego kruchego ciasta wystarczy 380g mąki typu 500, 200g zimnego masła, 1 żółtko, szczypta soli oraz 50-70ml zimnej wody. By tarta upiekła się równo, należy obciążyć ją wyłożoną na papirusie ciecierzycą.

Przygotowanie farszu rozpocznij od rozgrzania masła klarowanego na patelni, do którego dodaj posiekany czosnek z cebulą. Gdy zawartość patelni skarmelizuje się, dodaj pokrojoną, obraną z pestek dynię. Gdy zmięknie, wrzuć przygotowane i obrane przez Ciebie grzyby. Całość przesmaż razem z tymiankiem oraz dodaj szczyptę pieprzu.

Już prawie straszy…

Farsz równomiernie rozłóż na tarcie oraz przygotuj się do przyrządzenia zalewy, której podstawą będzie słodka śmietana. Beata Śniechowska radzi, by była to śmietana 30 – 36%. 200ml śmietanki wlej do osobnego naczynia i dodaj 2 – 3 jajka. Przemieszaną masę, gdy ta nabierze już gładkiej konsystencji, wylej na tartę.

Sposób wykonania zalewy zależy jednak w dużej mierze od Twoich osobistych preferencji. Możesz wymieszać ją np. z serkiem mascarpone. Bez względu na Twój wybór, finalną kompozycję włóż na 20 minut do piekarnika  rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza.

Pyszny sos wzbogacony o ketchup

Kolejnym etapem jest przygotowanie sosu. Rozpocznij od wysypania cukru na rozgrzaną patelnię i czekaj do momentu, w którym uzyskasz karmel. Gdy cukier się rozpuści, wysyp na niego śliwki. Dla uzyskania lepszego smaku, część śliwek możesz wcześniej uwędzić. Po chwili zasmażania zalej całość czerwonym, wytrawnym winem.

By sos zyskał więcej aromatu, dodaj kilka goździków i zetrzyj szczyptę gałki muszkatołowej. Gdy całość cieczy odparuje, dodaj jeszcze łyżkę octu z czerwonego wina oraz ketchup. Sos przelej do osobnego naczynia i zacznij go blendować. Rób to do momentu, w którym sos stanie się w pełni gładki i aksamitny.

A na koniec… halloweenowy akcent!

Na koniec – przygotuj jeszcze sugestywną, halloweenową ozdobę całego dania. Stworzymy ją z tego samego ciasta, które stanowiło podstawę tarty. Kawałek ciasta dokładnie rozwałkuj, a z przygotowanego kawałka wytnij dowolny, halloweenowy kształt – np. charakterystyczną dynię. Przygotowaną tak ozdobę rozłóż na tarcie.

Na sam koniec, posmaruj nowo nałożone ciasto odrobiną jajka, a całość ponownie włóż do piekarnika. Efekt będzie strasznie… pyszny!

Straszne i smaczne

To niezwykle smaczne danie, o ciekawym zdobieniu, będzie doskonałym elementem każdego halloweenowego spotkania. Fenomenalny smak tarty idealnie skomponuje się z przygotowanym przez Ciebie sosem. Powodzenia i smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline