Napoje

Po jaki alkohol może sięgnąć diabetyk: przepisy

Cukrzyk może od czasu do czasu pozwolić sobie na lampkę grzanego wina bądź kubek grzańca z piwa. Ważne, aby pamiętał przy tym o kontroli glikemii. Ciepły napój przyrządza się, podgrzewając alkohol i dodając do niego pomarańcze, imbir, substancję słodzącą oraz przyprawy.

Na co powinien uważać cukrzyk sięgając po alkohol?

Alkohol w cukrzycy nie jest całkowicie zakazany. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne dopuszcza 20 g alkoholu etylowego u kobiet i 30 g u mężczyzn dziennie. Odpowiada to 1 lampce wina u pań i 2 lampkom tego alkoholu u panów. Warto przy tym pamiętać, że regularne spożywanie alkoholu może uzależnić. W kontekście cukrzycy istotna jest zawartość węglowodanów w napojach procentowych:

  • alkohol, który je zawiera powoduje wzrost stężenia glukozy we krwi; osoby zażywające insulinę powinny wziąć pod uwagę to, ile węglowodanów zawiera wybrany trunek, a dawka hormonu powinna być dopasowana pod tym kątem – podobnie jak przy posiłkach;
  • kilka godzin po spożyciu alkoholu (zazwyczaj w nocy) może wystąpić niedocukrzenie (hipoglikemia); dzieje się to na skutek zahamowania produkcji glukagonu, który jest związany z regulacją stężenia glukozy we krwi; aby uniknąć pojawienia się hipoglikemii należy oznaczyć poziom cukru przed snem, można też zjeść przekąskę zawierającą węglowodany lub zmniejszyć dawkę insuliny; w przypadku wystąpienia niedocukrzenia i utraty przytomności, diabetykowi należy dożylnie podać glukozę, nie glukagon.

Niskokaloryczny grzaniec z piwa dla cukrzyka

Cukrzyk może sięgnąć np. po niskokaloryczny grzaniec z piwa. Aby go przyrządzić, potrzeba:

  • 300 ml piwa light,
  • 2 plastrów imbiru,
  • 1 plastra pomarańczy,
  • 2 łyżeczek ksylitolu lub stewii,
  • szczypty cynamonu,
  • 4-5 goździków.

Wystarczy, że podgrzejesz piwo i dodasz do niego imbir, pomarańcze, imbir, cynamon i goździki oraz substancję słodzącą. Pamiętaj, żeby nie dopuścić do zagotowania się piwa – wtedy alkohol wyparuje.

Grzaniec z wina dla diabetyka

Kolejnym pomysłem na napój alkoholowy dla diabetyka jest grzaniec z wina. Ważne jest, jaki rodzaj trunku zostanie wykorzystany do jego przyrządzenia. Wino wytrawne zawiera jedynie 0,3 g węglowodanów. Słodkie natomiast dostarczy aż 13,7 g. Do zrobienia grzańca z wytrawnego wina potrzeba:

  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 plastra pomarańczy,
  • 2 łyżeczek stewii lub ksylitolu,
  • szczypty cynamonu,
  • 4-5 goździków.

Podgrzej wino na niewielkim ogniu. Następnie dodaj do niego plaster pomarańczy, cynamon, goździki oraz słodzik.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline