Na grillu nierdzewnym można przygotować znacznie więcej niż tylko dania mięsne i warzywa. Jeżeli jakikolwiek produkt serwuje się po obróbce cieplnej to pewnie można go też grillować. Dlatego w ten sposób można ugotować kompletny obiad od przystawek, poprzez danie główne po deser.
W roli czegoś słodkiego kończącego posiłek świetnie sprawdzą się różnego rodzaju owoce. Tradycyjnym rozwiązaniem są pieczone jabłka, ale nie warto bać się eksperymentowania, ponieważ w wyborze składników ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Ananas z grilla nierdzewnego
Przygotowanie tego deseru jest dziecinnie proste. By go wykonać potrzebujemy świeżego ananasa i odrobiny syropu klonowego. Kroimy owoc wzdłuż i dzielimy na ósemki. Odcinamy łykowaty środek, ale zostawiamy skórkę. Za pomocą pędzla pokrywamy wnętrze owocu syropem klonowym.
Grillujemy kilka minut nad żarem. Cukier wewnątrz ananasa i ten w syropie klonowym ulegnie karmelizacji dzięki czemu smak będzie niepowtarzalny. Tak przyrządzony owoc można jeść od razu po zdjęciu z grilla lub podawać go z bitą świetną lub kulką lodów. Przekona nawet największych grillowych niejadków.
Deserowe szaszłyki
Ten przepis wymaga użycia owoców o zwartym miąższu, ale poza tym dobór składników jest dowolny. Świetnie sprawdzą się:
- truskawki,
- ananas,
- jabłka,
- brzoskwinie,
- winogrona,
- gruszki,
- kiwi.
Owoce kroimy na równej wielkości kawałki i nadziewamy na patyki do szaszłyków. Będą jeszcze lepsze, gdy przed pieczeniem posypiemy je brązowym cukrem. Tak przygotowane wrzucamy na grill ogrodowy trójnóg i pieczemy kilka minut od czasu do czasu obracając.
Podajemy je od razu po zdjęciu z ognia. Aby dodać naszemu deserowi odrobiny wytrawności warto oblać go odrobiną octu balsamicznego.
Gruszka z grilla z czekoladą i mascarpone
Grillowanie dodaje nowy wymiar smaku sezonowym owocom. Jednocześnie stają się bardziej słodkie dzięki karmelizacji cukru zachodzącej w nich pod wpływem temperatury. Jednocześnie dym z ogniska dodaje wszystkim potrawom przygotowywanym w ten sposób wędzoną nutę. By gotowanie było bezpieczne warto zainwestować w sprawdzone rozwiązania takie jak te oferowane na stronie Cookking.pl.
Do przygotowania tego deseru potrzebujemy:
- 5 gruszek,
- 200 g serka mascarpone,
- 1 laska wanilii,
- sok z połowy cytryny,
- płaska łyżka cukru pudru,
- czekolada deserowa.
Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na pół. Wrzucamy na ruszt i grillujemy kilka minut z każdej strony. Mascarpone ucieramy z cukrem, wanilią i sokiem z cytryny. Potem wkładamy go na chwilę do lodówki, aby się schłodził.
Zdejmujemy gruszki z grilla i układamy na talerzach. Pośrodku każdej połówki kładziemy łyżkę mascarpone, a wierzch posypujemy startą czekoladą deserową.
Figi pieczone w ogniu
To deser, który zadowoli nawet najbardziej wybrednych amatorów grilla. Składa się z fig i sosu, który może być doskonałym dodatkiem do każdego rodzaju owoców. Aby go przygotować potrzebujemy:
- 3 łyżek cukru trzcinowego,
- połowy szklanki octu balsamicznego.
Te składniki gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż płyn zredukuje się o połowę. Gdy sos jest gotowy kroimy figi na połówki i wnętrze oblewamy ugotowanym octem. Umieszczamy na grillu ogrodowym trójnogu skórką do góry. Pieczemy przez około pięć minut. Podajemy z porcją bitej śmietany i kilkoma kroplami sosu.
Przygotowywanie deserów na grillu jest znacznie prostsze niż można by się spodziewać. Połączenie kilku składników może być doskonałym zwieńczeniem grillowanego obiadu lub kolacji i to nie tylko w lecie. Grille ogrodowe, które możemy znaleźć na Cookking.pl to rozwiązania całoroczne.