Przekąski

4 sposoby na deser z grilla nierdzewnego

Na grillu nierdzewnym można przygotować znacznie więcej niż tylko dania mięsne i warzywa. Jeżeli jakikolwiek produkt serwuje się po obróbce cieplnej to pewnie można go też grillować. Dlatego w ten sposób można ugotować kompletny obiad od przystawek, poprzez danie główne po deser.

W roli czegoś słodkiego kończącego posiłek świetnie sprawdzą się różnego rodzaju owoce. Tradycyjnym rozwiązaniem są pieczone jabłka, ale nie warto bać się eksperymentowania, ponieważ w wyborze składników ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Ananas z grilla nierdzewnego

Przygotowanie tego deseru jest dziecinnie proste. By go wykonać potrzebujemy świeżego ananasa i odrobiny syropu klonowego. Kroimy owoc wzdłuż i dzielimy na ósemki. Odcinamy łykowaty środek, ale zostawiamy skórkę. Za pomocą pędzla pokrywamy wnętrze owocu syropem klonowym.

Grillujemy kilka minut nad żarem. Cukier wewnątrz ananasa i ten w syropie klonowym ulegnie karmelizacji dzięki czemu smak będzie niepowtarzalny. Tak przyrządzony owoc można jeść od razu po zdjęciu z grilla lub podawać go z bitą świetną lub kulką lodów. Przekona nawet największych grillowych niejadków.

Deserowe szaszłyki

Ten przepis wymaga użycia owoców o zwartym miąższu, ale poza tym dobór składników jest dowolny. Świetnie sprawdzą się:

  • truskawki,
  • ananas,
  • jabłka,
  • brzoskwinie,
  • winogrona,
  • gruszki,
  • kiwi.

Owoce kroimy na równej wielkości kawałki i nadziewamy na patyki do szaszłyków. Będą jeszcze lepsze, gdy przed pieczeniem posypiemy je brązowym cukrem. Tak przygotowane wrzucamy na grill ogrodowy trójnóg i pieczemy kilka minut od czasu do czasu obracając.

Podajemy je od razu po zdjęciu z ognia. Aby dodać naszemu deserowi odrobiny wytrawności warto oblać go odrobiną octu balsamicznego.

Gruszka z grilla z czekoladą i mascarpone

Grillowanie dodaje nowy wymiar smaku sezonowym owocom. Jednocześnie stają się bardziej słodkie dzięki karmelizacji cukru zachodzącej w nich pod wpływem temperatury. Jednocześnie dym z ogniska dodaje wszystkim potrawom przygotowywanym w ten sposób wędzoną nutę. By gotowanie było bezpieczne warto zainwestować w sprawdzone rozwiązania takie jak te oferowane na stronie Cookking.pl.

Do przygotowania tego deseru potrzebujemy:

  • 5 gruszek,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 1 laska wanilii,
  • sok z połowy cytryny,
  • płaska łyżka cukru pudru,
  • czekolada deserowa.

Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na pół. Wrzucamy na ruszt i grillujemy kilka minut z każdej strony. Mascarpone ucieramy z cukrem, wanilią i sokiem z cytryny. Potem wkładamy go na chwilę do lodówki, aby się schłodził.

Zdejmujemy gruszki z grilla i układamy na talerzach. Pośrodku każdej połówki kładziemy łyżkę mascarpone, a wierzch posypujemy startą czekoladą deserową.

Figi pieczone w ogniu

To deser, który zadowoli nawet najbardziej wybrednych amatorów grilla. Składa się z fig i sosu, który może być doskonałym dodatkiem do każdego rodzaju owoców. Aby go przygotować potrzebujemy:

  • 3 łyżek cukru trzcinowego,
  • połowy szklanki octu balsamicznego.

Te składniki gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż płyn zredukuje się o połowę. Gdy sos jest gotowy kroimy figi na połówki i wnętrze oblewamy ugotowanym octem. Umieszczamy na grillu ogrodowym trójnogu skórką do góry. Pieczemy przez około pięć minut. Podajemy z porcją bitej śmietany i kilkoma kroplami sosu.

Przygotowywanie deserów na grillu jest znacznie prostsze niż można by się spodziewać. Połączenie kilku składników może być doskonałym zwieńczeniem grillowanego obiadu lub kolacji i to nie tylko w lecie. Grille ogrodowe, które możemy znaleźć na Cookking.pl to rozwiązania całoroczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline